Ratko Nikolić

Sa dva pehara klupskog prvaka Evrope, kao i titulom svetskog šampiona u reprezentativnom dresu, Jovica Cvetković se sa punim pravom pamti kao najbolja rukometna levica svog vremena i jedan od najvećih rukometaša koga je Jugoslavija imala. 

Klupska karijera

Svoju profesionalnu karijeru započeo je krajem 1970-ih u RK Crvena zvezda, gde ostaje sve do sezone 1984/1985., kada se seli u Rukometni klub Metaloplastika iz Šapca, jedan od vodećih jugoslavenskih klubova u to vreme. Cvetković je u Meteloplastici bio jedan od glavnih igrača i golgetera, a uz njega su igrali i Dejan Lukić, Miloš Karanović i Đorđie Rasić. S Metaloplastikom je imao kako domaćeg, tako i evropskog uspeha. Dva puta zaredom osvajao je EHF-ovu Ligu prvaka, a ima i titulu prvaka Jugoslavije u rukometu. Godine 1987. započinje njegova međunarodna karijera. Prvi klub u inostranstvu za koji je igrao bio je nemački GWD Minden. Cvetković je bio najbolji strelac lige. Nakon godinu dana odlazi u Španiju gde je igrao za klubove Bidasoa Irún i CB Cantabria. Cvetković se krajem 1980-ih povukao i posvetio trenerkoj karijeri. 

Reprezentativna karijera

Tokom igračke karijere je nastupao i za rukometnu reprezentaciju Jugoslavije s kojom je 1986. u Švajcarskoj bio svetski prvak kada je sa 37 pogodaka bio najbolji strelac Jugoslavije i jedan od vodećih strelaca prvenstva. Igrao je na poziciji desnog beka i odigrao je više od 100 nastupa za reprezentaciju. Važio je za jednog od najboljih desnih bekova svog vremena ali i do današnjih dana.

 

Trenerska karijera

Trenersku karijeru je započeo u RK Crvena Zvezda gde je ostao sve do 2004. godine. Tokom sezona 1996/1997. i 2003/2004. osvajao je duplu krunu. Bio je i član uprve kluba. Nakon toga odlazi u Makedoniju gdje trenira RK Metalurg Skopje.  Nakon napuštanja klupe Srbije, Cvetković je postao trener rumunskog kluba HCM Constanța s kojim je tokom sezone 2010./2011. igrao u Ligi šampiona. 2012. preuzeo je srpski klub RK Železničar Niš, da bi 2013. postao trener kluba RK Borac Banja Luka sa kojim takođe osvaja titulu prvaka Bosne i Hercegovine.

Karijera selektora reprezentacije

Godine 2006. postao je selektor srpske rukometne reprezentacije. Cvetković je planirao potpunu rekonstrukciju u rukometu u Srbiji i vraćanju srpskog rukometa u sami vrh. U tome je nakon napornog rada i uspeo, pa se izabranim rukometašima plasirao na svetsko prvenstvo 2009. u Hrvatskoj. Žrebom su naši reprezentativci dobili jaku grupu D gde su joj protivnici bili Norveška, Danska, Brazil, Egipat i Saudijska Arabija. Srbija je pobedama protiv Norveške, Egipta i Saudijske Arabije uspela osigurati prolaz i pokazala je jako dobru igru, parirajući Dancima koje su vodili sve do posljednjih minuta. U drugom krugu su se plasirali u još jaču grupu gde je osim Danske i Norveške, za protivnike Srbija dobila Makedoniju, Nemačku i Poljsku. Nakon izvrsne utakmice s Nemcima, koja je završena remijem, usledio je poraz od Poljaka i time Srbija ostaje na korak od polufinale. No, uprkos svemu, Srbija je pokazala dobru igru, i da može imati reprezentaciju, koja može parirati svim najjačim reprezentacijama sveta. 2016. godine, Jovica Cvetković se vraća na kormilo reprezentacije, i odmah vraća principe brzog i modernog rukometa u naše redove. 

Odbrojavanje do početka

Countdown
expired

Tolerancija


Prijatelji kampa


Sva prava zadržana @ 2015-2016 Ratko Nikolić | Desing by škola programiranja